Se nepremičninski trg v Mariboru končno prebuja?

Torek, 23. junij 2020

Se nepremičninski trg v Mariboru končno prebuja?

 

Vse je relativno. Zgolj to je absolutno. Tudi na trgu nepremičnin, ki je znova zaživel.

Vseh posledic, ki jih je boj s pandemijo pustil na svetovnem gospodarstvu in tudi na nepremičninskem trgu, ni mogoče predvideti, a zagotovo ne bodo zgolj negativne. Kljub začasnemu zastoju na trgu nepremičnin ostajajo le-te dobršen del dolgoročnih naložbenih portfeljev. So dobra naložba, tako v smislu rasti cen ob prodaji, kot tudi donosov pri oddajanju, kljub temu, da je vse na svetovnih gospodarskih trgih relativno in je postalo zgolj to absolutno. Poznavalci nepremičninskega trga med pozitivnimi posledicami pandemije omenjajo predvsem dve. Prvo, da bo spremenjen način življenja prestrukturiral kratkoročne najeme nepremičnin v dolgoročne, kar je za Slovenijo, kjer je najemniških stanovanj v zadnjem času primanjkovalo, dobro. In drugo, da cene nepremičnin ne bodo več rasle s tako pospešeno dinamiko kot so v obdobju pred pandemijo, ob tem pa ni bojazni, da bi izgubile na svoji vrednosti. Zadnji izsledki preučevanja dogajanj na nepremičninskem trgu v državah Evropske unije pa pričajo tudi o tem, da je kupcem vedno bolj pomembna geografska lega oziroma lokacija nepremičnin v smislu upoštevanja podnebnih tveganj in ravni socialno ekonomskih razmer. Postaja jasno, da se kupci vedno bolj zavedajo dejstva, da nepremičnina ni osamljen otok zase, ampak del večje celote in skupnosti.

Je sedaj pravi čas za nakup? - Veliko dejavnikov je trenutno nakupu naklonjenih.

Cene nepremičnin so se ustalile na nekem standardnem nivoju, kar je vplivalo na oživitev trga nepremičnin. Bančna posojila z nespremenljivo obrestno mero so dokaj privlačna. Nepremičnine so v primerjavi z drugimi vrstami naložb stabilna naložba. Pri odločitvi za nakup kaže upoštevati še gospodarsko sliko v državi in varnost zaposlitev s tem pa tudi stalnost dohodkov državljanov. Vse to botruje prometu na nepremičninskem trgu, tako pri nakupu ali prodaji, kot tudi najemu ali oddaji. A na tem področju, navkljub gospodarskim napovedim o 6,5-odstotnem upadu slovenskega BDP (Banka Slovenije), kaže zaupati znanju, sposobnosti, iznajdljivosti in trdoživosti Slovencev, kar se je v preteklosti že nekajkrat potrdilo.  

Dobrih nepremičnin na dobrih lokacijah za dobro ceno vedno primanjkuje. – A nekaj jih je

Prodaja prodajno privlačnih nepremičnin teče hitro, novega dotoka na trg pa je malo. Povečano povpraševanje po novih stanovanjih je opazneje spodbudilo novogradnje v mariborski občini šele v letu 2018 in lani so začela na trg prihajati prva nova stanovanja iz manjših projektov, opaznejše povečanje ponudbe novih stanovanj pa je, glede na načrtovano gradnjo, pričakovati v naslednjih treh letih. V letošnjem letu naj bi bilo v mariborski občini dokončanih okoli 350 novih stanovanjskih enot (stanovanja v večstanovanjskih stavbah in vrstnih hišah), do konca leta 2022 pa še okoli 600 enot in okoli 350 neprofitnih stanovanj, ki jih bo zgradil Stanovanjski sklad RS. Na trgu rabljenih stanovanj je ponudba zadnja leta uravnotežena, povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Mariboru znaša 1.340 EUR. Cene poslovnih nepremičnin, na primer lokalov, so v Mariboru v povprečju za polovico nižje kot v Ljubljani. Ne smemo pozabiti na garažne prostore, kjer so glede na statistiko najvišje povprečne cene parkirnih mest v garažnih hišah v Ljubljani in Mariboru, zaradi česar lahko glede na število izvedenih nakupov govorimo kar o samostojnem trgu garaž oziroma parkirnih prostorov. Skratka, čeprav dobrih nepremičnin na dobrih lokacijah, za dobro ceno, oziroma »prodajljivih« nepremičnin na trgu vedno primanjkuje, jih še vseeno najdemo. Tudi v Mariboru.

 


Do 29. julija poteka zbiranje zavezujočih ponudb za hotele in apartmaje na Mariborskem Pohorju. Naprodaj so Wellness hotel Arena, ki je med domačimi in tujimi gosti izredno cenjen zaradi svoje lokacije ob vznožju Pohorja in izteku smučišča, na katerem lahko vsako leto neposredno, »v živo« spremljamo tekmo ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju, udobja in ponudbe dobre hrane, Wellness Hotel in apartmaji Bolfenk, ki se ravno tako nahajajo ob zgornji postaji krožno kabinske žičnice, Hotel in depandansa Videc, kjer se radi ustavijo smučarji in pohodniki na poti po čudovitih Pohorskih gozdovih in Apartmajski objekt "Pohorske Terase", v katerem se nahaja 30 apartmajev. Več informacij na povezavi.
 

Do 20. julija poteka tudi zbiranje zavezujočih ponudb za poslovno stanovanjski objekt Centrum v Mariboru, ki se nahaja sredi živahnega utripa mestnega jedra, le streljaj stran od mariborskega gledališča, nove mestne promenade na Glavnem trgu in zelenih površin v stoletnem mestnem parku in gričih v njegovi bližini. Nedokončan objekt s skrbno premišljeno zasnovo je odlična investicijska priložnost z visoko dodano vrednostjo. Objekt je moderno zasnovan in nudi lepe razglede na Mariborčanom posebej ljube in pomembne dele mesta: Piramido, Kalvarijo in Pohorje. Komunalno opremljen objekt ima zagotovljena parkirna mesta za stanovalce in obiskovalce mestnega jedra in predstavlja mikavno ponudbo na trgu, na katerem primanjkuje novih stanovanj. Kupiti je mogoče 81% delež nepremičnine, ki je v lasti DUTB, in terjatve do dolžnika, ki so zavarovane s preostalim 19% deležem nepremičnine. Več informacij na povezavi.             

Še pred koncem poletja bosta kupcem preko posebnih prodajnih postopkov na voljo tudi dve zelo privlačni zemljišči, namenjeni izgradnji večstanovanjskih objektov (zemljišči na Puhovi ulici in Studenški razgledi).

Na Puhovi ulici ob vzhodni vpadnici v Maribor je po občinskem podrobnem prostorskem načrtu na jugovzhodnem delu zemljišča predviden stanovanjski blok razgibane arhitekture s parkirnimi mesti v kletni etaži. V ozadju na severno-zahodnem delu zemljišča pa so predvidene ostale povezane dejavnosti. Več informacij na povezavi.

Zemljišče Studenški razgledi se nahaja na robu strnjene poslovno-stanovanjske in trgovske soseske. Na njem je možna izgradnja do 250 stanovanjskih enot s parkirnimi mesti v podzemnih garažah. Lahka dostopnost in bližina rekreacijskih površin ob reki Dravi predstavljata odlično investicijsko priložnost. Več informacij na povezavi. 

V »peš coni« v središču Maribora je naprodaj stanovanjsko poslovni objekt, ki  ga sestavlja več manjših funkcionalnih stanovanjskih enot in dve posebej privlačni stanovanji. Prvo, štirisobno stanovanje v mansardi, in drugo, duplex stanovanje v novejšem dograjenem delu stanovanjske stavbe. V pritličju pa so štirje trgovski lokali. Več informacij na povezavi.            
Zaradi dostopne lokacije in infrastrukturne razvitosti soseske pomeni nakup  stavbnega zemljišča, ki se nahaja v neposredni bližini Magdalenskega parka, izredno investicijsko priložnost za razvoj večstanovanjskega kompleksa. Odlična lokacija ob obstoječem, sicer novejšem stanovanjskem naselju, pet minut hoje od glavnega mostu prek Drave, je priložnost, ki je ne kaže zamuditi. Več informacij na povezavi.              

Sredi mariborskega urbanega udobja se nahaja zazidljivo zemljišče za stanovanjsko in mešano gradnjo. Lokacija v bližini nakupovalnega središča Europark in vsa potrebna infrastruktura, privlačen pogled na reko Dravo in na mestno jedro z okoliškimi griči na eni strani ter na Pohorje na drugi strani, so prednosti tega zemljišča. Več informacij na povezavi.   

    

Poslovno trgovska stavba na Trgu Leona Štuklja je bila zgrajena leta 1970 kot trgovska hiša, v letu 2004 pa je bila dokončana obsežna rekonstrukcija, nadzidava ter dozidava objekta v sodoben in prepoznaven mestni objekt etažnosti 2K+P+4N. Poslovni del objekta je del ulične pozidave v samem mestnem jedru Maribora in je fizično strnjeno povezan s trgovskim delom objekta – le-ta zavzema zahodni del objekta. Več informacij na povezavi.          

V bližini  mestnega središča, glavne železniške in avtobusne postaje ter ob avtocestni povezavi Ljubljana-Maribor-Dunaj-Budimpešta je na voljo proizvodno-skladiščni kompleks. Več informacij na povezavi.

Naprodaj je dobro vzdrževan trgovski lokal na desnem bregu reke Drave, nekaj minut hoje od središča Maribora, ki je bil v zadnjem času večkrat obnovljen. Več informacij na povezavi.

Prav tako v mestnem središču, v neposredni bližini glavne avtobusne postaje se prodaja opremljen gostinski lokal, v katerem je v preteklosti delovala picerija. Več informacij na povezavi.

Naprodaj so tudi parkirna mesta. V kletni garaži novejšega poslovno stanovanjskega objekta na Ulici Veljka Vlahoviča 64 v mestni četrti Pobrežje je na voljo 73 parkirnih mest. Objekt se nahaja v neposredni bližini obstoječega naselja stanovanjskih blokov.  Več informacij na povezavi.

Dvajset parkirnih mest je na voljo v kletni garaži poslovno stanovanjskega kompleksa Magdalena III v bližini UKC Maribor in srednjih šol. Več informacij na povezavi.

 

               

Podjetje